čtvrtek 10. července 2014

Ivan Steiger



Slibuji (si), že od zítra začnu! Určitě. A každý den si budu říkat „nemáš prázdniny, nemáš prázdniny… chtěla jsi to tak… nemáš prázdniny!“ Zítra začnu a pořád doufám, že to všechno půjde skloubit - překlady s touhou předělat byt, přečíst asi tak padesát knih, vidět všechny ty výstavy neviděné, s někým se setkat a s jiným už nikdy nepotkat. Trošku cestovat. Odpočívat. Nemarnit čas. Neprotiřečit si, alespoň někdy ne.

Výstavy jsou pěkně prosím asi to nejlehčí. Dnes Ivan Steiger v znovuotevřeném Mánesu. Znala jsem ho jen jako karikaturistu a perokresce, tady ale akrylové obrazy, některé na mé výtvarné laictví moc agresivně-naivní, jiné výborné, stylizované figury přes sebe, jindy jakési „jeskynní malby“, co dovedly mě k úsměvu, poetické „zprávy v písku“.

Picasso potřetí v Koněprusích 


Začátek románu.

Výtvarným kritikem bych být nemohla, ale s Ivanem Steigerem jsem četla nedávno rozhovor. Když měl jedním slovem shrnout vývoj v České republice za posledních 25 let (sám emigroval 23. srpna 1968 a stále žije hlavně v Německu), řekl „dohánění“.

A tenhle tam byl taky, ale kdo ho chce vidět, musí na výstavu J - čas má do 27. července. 

Žádné komentáře:

Okomentovat