čtvrtek 19. června 2014

Náplavka - díl první - a Ella Daniel

Náplavka, to jiný svět, nebo spíš každou chvíli jiný svět. Úplná Nepraha, ve vzduchu voda a železo kolejí. Teď zrovna pár stánků – víno, jídlo, tance, zpěv, Dny Jeruzaléma v Praze. To si tak člověk prochází, do uší zní mu basa, harmonika a ženský zpěv. Smutně nádherný jazzo-blues. Black Betty - tříčlenná skupina a taky pseudonym jejich zpěvačky Elly Daniel, ženy s krásným hlasem, co má ráda mordýřské balady, pařížské pouliční muzikanty a jako vzory Toma Waitse a Astoru Piazzollu. Můj dnešní objev k poslechu tady soundcloud.com/black-betty-1, asi dnes nepůjdu spát.

A celé to bylo docela harmonické, s večerním sluníčkem a houpacími židlemi u Lodi Tajemství. Pak jsem si najednou vzpomněla na „newsletter“ v dnešním mailu o přenosech operních představení do kin: V příští sezoně přenosů se ruší přenos moderní opery Smrt Klinghoffera, jež byla plánována na 15. listopadu 2014. „V mezinárodní židovské komunitě zaznívají obavy, že inscenace této opery by zvlášť dnes, kdy v Evropě vzrůstá nesnášenlivost vůči židům, mohla podnítit antisemitismus,” zdůvodnil rozhodnutí Peter Gelb, generální ředitel Metropolitní opery, ve včerejším prohlášení.
Přehánějí? Nevidíme? Ty idyly, jestli ony by se neměly zakázat. 

Jenomže já nechci končit smutně, tak Ella Daniel ještě jinak. Tahle rodačka z Azerbajdžánu (do Izraele rodina emigrovala v jejích dvou letech) má taky swingový dixiland The Beaty Bears a s ním bude k vidění  na United Islands na Střeleckém ostrově (prý jestli se říká Střelák nebo Střelečák, viděla jsem dneska někde dotaz :). Nebo taky tady (což tedy není příliš obrazové :): 


Žádné komentáře:

Okomentovat