středa 18. prosince 2013

Nemůžu jinak než láskou

Včera ji hráli ve Viole poprvé – hru o Boženě Němcové, jejím muži, dalších mužích. Herecké výkony skvělé, Tatiana Vilhelmová jako ona a Aleš Procházka jako on, oba výborní. Také Tomáš Pavelka v roli všech ostatních pánů, Boženina otce, mnoha mužů milovaných, lékaře…Až neuvěřitelně dobří, hlavně na to, že to byla premiéra, kdy jsou často všichni ještě nejistí, nervózní, napjatí. Mojí mamince tekly slzy.


Celá hra je složena z útržků jejich života, vtahu a vztahů, zápasů, bolestí, ale ty fragmenty na sebe navazují, jsou pochopitelné, jsou to celé scény a dialogy. Nálada se mění hodně rychle a zejména Vilhelmová tam má hereckých poloh nepočítaně. Žena, která vstupuje do manželství jako dítě, žena později nešťastná, trpící, vášnivě zamilovaná, vlastenecká, doufající, podvolující se, bojující, zlomená ztrátou syna. Milující. Všechno jí to věříte.
 
Jenomže. Já mám dost problém s tím přijímat ten až klišovitý pohled, že ona byla oběť a on zlý tyran. Dneska už se z různých pramenů ví, že to tak nebylo, že to manželství nebylo moc šťastné, že spolu bojovali, každý od něj čekali něco jiného, s oběma bylo asi tomu druhému těžké žít, ale sotva to lze dávat za vinu jen jednomu. Tahle hra není černobílá, to rozhodně ne, ale hlavně první polovina je hodně z pohledu jejího. (A k těm stereotypům ještě: Nedávno historii zjistili z policejních záznamů, že trnovou korunu nedala na Havlíčkovu rakev ona, jak jsme se to učili, ale Josef Němec.)
 
Tu inscenaci ale rozhodně doporučuju. Možná se z ní nic nového nedozvíme a zakořeněné představy se posílí, ale to herectví… to herectví prostě a taky způsob poskládání scén za sebou, proměny napětí, řada postav hraná jedním hercem… radost z vidění! (Ráno ten den jsem se začala trošku bát, když pan režisér v rádiu vykládal, že dopisy Němcové nečetl – přitom se říká, že je to to nejlepší, co napsala – ale ty jsou možná na nějakou jinou inscenaci. Člověk nesmí chtít všechnoJ)
Fotky pochopitelně z www.divadloviola.cz. Barbora Hrzánová na začátku představení ze záznamu varuje, že budeme-li fotit herce při výkonu, utekou nám :). Jo, přesně tak to říká.

Žádné komentáře:

Okomentovat