úterý 19. listopadu 2013

„Dopis“ paní Vihanové


Umanutá. Taková je Drahomíra Vihanová. Když po absolvování konzervatoře pochopila, že na dráhu koncertní pianistky nemá, objevila film. Točit chtěla filmy hrané, ty nazývá krevetami, dokumenty pro ni byly jen ovarovým kolenem, ač za ně získala mnoho cen. (Ale za skvělý dokument o Evě Olmerové ji také chtěli vyloučit z Krátkého filmu.) Ona totiž ten nejlepší hraný – existenciální Zabitou neděli – natočila až v roce 1969, „na chvostu nové vlny“. Neměl ani premiéru, šel rovnou do trezoru. Prý by možná bývalo stačilo, kdyby ho stihla udělat o dva roky dříve - mohla mít slávu Chytilové.

Umanutá. Název dokumentu Miroslava Janka o režisérce Drahomíře. Film o ženě s pocitem, že filmu dala život, avšak nadarmo,  vytoužené uznání nikdy nepřišlo. Aby mohla točit, šla na potrat, když dostala příležitost filmovat, rozváděla se, filmování s manželstvím dohromady nešlo. V „mrtvých dobách“, kdy naopak točit nesměla, se vždycky vdávala, prý „aby se alespoň něco dělo". Zaneprázdněna filmem nebyla u umírající maminky... Paní Vihanová je zklamaná a často nadává, paní Vihanová je vtipná a zvláštním způsobem vyrovnaná. Žije se svými kocoury a vypráví o tom, že člověk by neměl umírat sám. Říká, že se jí vlastně nikdy nepovedlo vyjádřit přesně to, co chtěla, a že tvorba je pro ni trápením. A že jedině tvorba má smysl.

V dokumentu je její povídání nádherně! propojené s ukázkami z  filmů. Dokument prý sestříhaný stejným způsobem, jakým ona stříhala ty svoje,  kubisticky - říkal pan Janek. Vyčítají mu dokumenty bez názoru, ale to je na nich právě to krásné, že vám žádný nevnucuje. Sám si prý při natáčení mnohé věci ujasňuje. „Umanutá“ se dneska promítala v branické Periferii a přišlo víc lidí než obvykle a bylo to milé, povídání s autorem výborné. A celé to skončilo tím, že se diváci-diskutéři-popíjející rozhodli napsat filmařce pozdrav. Navíc se dohodli, že se sejdou k promítání jejích dokumentů a pozvou ji k tomu! (Což prý bude zážitek až divadelní – říkal pan Janek J). Miluju Braník a není to pivo!
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat