sobota 28. září 2013

Kladivo z mobilu, kolo do nebe ...

Centrum současného umění DOX slavilo dneska pět let existence. Tak dlouho jsem si říkala, že tam musím někdy zajít, až jsem tam dnes byla poprvé. Dorazili jsme hned už ve dvě a nezůstali na koncerty, i tak ale viděli, zažili. Třeba Michala Cimalu, který s vervou měnil mobily na kladiva a rozdával je návštěvníkům (ne, nedávali mu své mobily ke zpracování…i když někdy by možná člověk zauvažoval). K večeru už v akci k vidění určitě nebyl, docházely telefony i násady.



Cimala se prý nechal inspirovat skutečností, že mobil má podobný tvar jako pěstní klín a člověk ho tak drží. To by určitě zasloužilo nějakou podrobnou antropologickou studii! Nebo alespoň diplomku.

O kus dál zval Lukáš Houdek na workshop s názvem „Fotografie místo jazyka“ o tom, na co běžná řeč nestačí a co se dá vyjádřit fotkou. Šli jsme si přisednout vlastně tak nějak náhodou. Silný úvod, ale lidé asi čekali něco zábavnějšího - Houdek vyprávěl o strašně osobních tématech, o kterých dokázal mluvit s rodiči právě až potom, co se s nimi nějak vypořádal na fotkách. Představa byla, že účastníci si také zkusí nafotit nějaké své strachy, tajné pocity a radosti. Na to ale musí být člověk asi připravenější. Moje tajná obava byla, že se mu všichni rozprchnou, fotit jsem to ale nešla. Vypadal vyrovnaně a určitě se s tím případně nějak na fotkách vyrovná.

Cestou domů jsme se na nábřeží (kousek od Strossmayerova náměstí) zastavili u kola, co už tady nějaký ten týden jede do nebe. Dílo Kryštofa Kintery, památník Janu Bouchalovi. Člověku, který hrozně moc propagoval městskou cyklistiku, vymýšlel a „napovídal“ úřadům, co a jak by šlo změnit, vylepšit. Před sedmi lety ho tady na tom místě ho zabilo auto. Tedy, vypadá to tu už trochu jinak – pro cyklisty bezpečněji.
 
 
Těžké k tomu cokoli říkat. Snad jen, že často je všechno tak nějak (občas i prazvláštně) propojené. V DOXu bylo několik aktivit zaměřených právě na život ve městě, na veřejný prostor. A visely tam tyhle plakáty. Až se nechce věřit, že autorem jedné z vět je Shakespeare. Nebo to je přezdívka nějakého současného aktivisty?

 
´
A pak ještě tohle: ráno cestou na trh se mi do cesty připletl trošku tajuplný nápis:
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat