sobota 14. září 2013

Dalajlámův smích

je krásný, ač ho občas nutí pokašlávat. Poslouchala jsem dneska jeho přednášku (i když mi připadá, že tenhle termín se pro jeho povídání, vyprávění zrovna nehodí) částečně v přímém přenosu, z části ze záznamu. Nenásilně nutí k přemýšlení, říká věci, které asi často víte, ale nejspíš byste je takhle nezformulovali, jindy nachází překvapivé souvislosti.
Dnes mluvil jen tak namátkou a trochu na přeskáčku (Takhle heslovitě, obávám se, to možná vyzní trochu „agitačně“, tak to ale nebylo. To jen, že si chci pro sebe udělat pár poznámek, aby si vzpomněla):
 
O tom, že by se člověk měl zbavit pocitu výjimečnosti, protože je to nepříjemné nejen ostatním, ale i sám si tak vytváří vězení.
 
O nutnosti zkoumat své emoce, jak na sebe navzájem působí. O tom, že hněv i soutěživost mohou být v jistých situacích pozitivní. Že sám zažívá hněv a žárlivost.
 
O tom, že vštěpování morálních a etických hodnot již není (tolik/jenom/nutně) otázka náboženství, ale hlavně sekulárního vzdělávání, chápání rozumem a přes logiku!

O tom, že větším problémem než ateismus je povrchní chápání náboženství.
 
O vnitřní kráse, o nádherně namalovaných, ale naštvaných obličejích žen.

O soucitném srci, výzkumu neurologů v této oblasti, ale i o tom, že soucit musí být doprovázen moudrostí – a moudrost vychází z analýzy situací.
 
O rozhodnutích, na která je potřeba se podívat se ze čtyř stran. Nebo ještě lépe ze šesti. A z dálky. O čistotě motivace.

O nutnosti provádět psychohygienu, vzájemná úcta pak přijde automaticky.

O tom, že pokud se nám práci s emocemi (nezvládnuté emoce jsou kořenem mnohého zla) vštípit v sekulárním vzdělávání nepodaří, budeme odkázání na modlitby a akce OSN. (Což se v minulosti - obé! - mnohokrát neosvědčilo, nestačilo.)
 
A tak nějak průběžně o štěstí – na úrovni jedince, rodiny, společenství…

Někdy ke konci vyprávěl, jak ho jednou organizátoři nějaké akce v Německu naproti nočnímu klubu. Sám chodí spát v půl šesté, to to naproti zrovna začínalo žít. Probudil se o půlnoci – světlo, zábava v plném proudu. Vstával ve čtyři, ostatně jako prý vždy – naproti pořád živo. „Těm lidem zítra nebude fungovat mozek,“ říkal si prý. :)

Bylo nějak před pátou, když přednáška končila. Popřál všem dobrou noc. (Spánek nazval nejprve trošku v legraci meditací, ale pak popisoval, jak v něm vidí některé věci, o kterých přemýšlí, které analyzuje v bdělém stavu, jasněji.)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat